Anemia jest chorobą, którą w dzisiejszych czasach łatwo pomylić ze zmęczeniem. Ciągle gdzieś się spieszymy, nie mamy czasu zjeść, porządnie się wyspać, a urlop to pojęcie zupełnie nam obce. Nie trudno się zatem dziwić, że podstawowe objawy, o jakich mówi nam anemia, często mylnie odczytujemy jako zmęczenie i przepracowanie.
W gruncie rzeczy, anemia jest chorobą, w której występują zaburzenia związane z czerwonymi krwinkami oraz ilością hemoglobiny czerwonego barwnika krwi. Nie leczona może prowadzić do poważnych uszkodzeń serca oraz mózgu. Warto zatem nie lekceważyć jej objawów i jak najszybciej rozpocząć kurację.
Gdy tylko czujemy się ciągle zmęczeni i niedospani, warto wykonać badanie określające poziom hemoglobiny i czerwonych ciałek krwi. Hemoglobina ma za zadanie transportować tlen niezbędny do prawidłowego funkcjonowania wszystkich komórek oraz narządów. Jej niedobór jest szczególnie niebezpieczny dla mózgu, który stanowi organ najbardziej wrażliwy na niedotlenienie.
Objawy świadczące o anemii
Do najczęściej występujących objawów anemii można zaliczyć:
- chroniczne zmęczenie,
- osłabienie nie ustające nawet po wypoczynku,
- bladość skóry,
- przesuszenie twarzy oraz błon śluzowych,
- suchość włosów, podatność do łamania i wypadania,
- zadyszkę,
- kołatanie serca,
- kłopoty z pamięcią i koncentracją,
- nadmierną senność,
- podatność na depresję,
- zawroty głowy
Przyczyny występowania anemii
Na anemię najbardziej podatne są kobiety, u których występuje obfita miesiączka. Jak pokazują badania, ponad 80 procent pacjentów chorych na anemię stanowią kobiety. Wielokrotnie jest również skutkiem niedoboru żelaza, nieprawidłowego przyswajania tego pierwiastka, a także niedoborem witaminy B12.
Leczenie
Anemia na szczęście jest chorobą, którą bardzo szybko można zdiagnozować, a jeszcze szybciej leczyć. Wystarczy wykonanie zwykłej morfologii krwi, aby stwierdzić, czy nasz organizm dotknęła niedokrwistość. Dlatego każde, nawet najbardziej błahe objawy warto potraktować poważnie i na wszelki wypadek wykonać badanie krwi.
Podstawowym lekarstwem na anemię stanowi dieta. I nie chodzi wyłącznie o konieczność jedzenia mięsa, gdyż warzywa równie dobrze je zastąpią. Mowa oczywiście o brukselce, sałacie, brokułach, roślinach strączkowych, żółtkach jaj, suszonych owocach (morele, śliwki). Jedynie poważna anemia wymaga przyjmowania preparatów zawierających w składzie żelazo.
Dieta przy anemii
Oprócz wcześniej wymienionych pokarmów, jakie na stałe powinny zagościć w naszym jadłospisie, ważnych jest również kilka innych elementów. Jednym z nich jest kwestia łączenia produktów bogatych w żelazo z tymi, które mają duże ilości witaminy C. To witamina, która umożliwia lepsze przyswajania żelaza, dlatego czerwona papryka powinna być spożywana w towarzystwie natki pietruszki, pomidorów, kapusty świeżej, a w szczególności kiszonej kapusty oraz ogórków.
Chorzy na anemię powinni zrezygnować albo ograniczyć herbatę. Tanina w niej zawarta hamuje przyswajanie żelaza. Podobnie zresztą jak kawa, która niezbyt korzystnym echem odbija się na kondycji naszego organizmu, z uwagi na obecność szczawianów. Z codziennej diety na stałe muszą zniknąć zupki w proszku, konserwy, peklowane wędliny oraz napoje typu Cola i Pepsi, które z uwagi na dużą zawartość fosforanów utrudniają wchłanianie żelaza.